22/6/2017, Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017. Περιπέτειες από σημείο σε σημείο: “Σημεία στίξης”, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας.

“Σημεία στίξης”

 

Τετάρτη 21 Ιούνη, 11.00 – 12.30, το πρωί  στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σούδας.

 

Τα σημεία στίξης αν και είναι μικρά, έχουν μεγάλη δύναμη στο λόγο και με την παρουσία τους μπορούν να δώσουν χρώμα και ζωντάνια σ’ ένα κείμενο, ενώ με την απουσία τους μένουν απλώς λέξεις στοιχισμένες χωρίς νόημα.

 

Στο χώρο της βιβλιοθήκης τα παιδιά κλήθηκαν ν’ αναγνωρίσουν τα σημεία στίξης και να τα χρησιμοποιήσουν μέσα σε ζωγραφιές.

 

Αφού συζητήθηκε η χρήση των σημείων στίξης στον γραπτό και προφορικό λόγο, τα παιδιά είδαν εικόνες της ζωγράφου Kveta Pachofska, όπου είχε “μεταμορφώσει” τα σημεία στίξης σε ανθρωπάκια…

 

Οι μικροί μας φίλοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό και έφτιαξαν την …”Κυρία Τελεία”, τον… “Κύριο Ερωτηματικό” τις κυρίες …”Αποσιωπητικά” και πολλά άλλα με οδηγό τη φαντασία και την αστείρευτη δημιουργικότητα.

 

Στη συνέχεια, διάβασαν κάποια κείμενα που τους δόθηκαν χωρίς σημεία στίξης, ή μόνο με ερωτηματικά και θαυμαστικά.

 

Η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα ν’ αντιληφθούν, πως ο τρόπος με τον οποίο διαβάζεται ένα κείμενο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση, αλλά και στο ενδιαφέρον που εγείρει στον αναγνώστη.

 

 Εξαιρετική παρουσίαση από τη Δήμητρα Μαραγκουδάκη, φιλόλογο!!!

 

 

sti1

 

sti2

 

sti3

 

sti4

 

sti5

 

sti6

 

sti7