23/12/2013, Εγκαίνια “Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης” Δήμου Χανίων & Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 23/12/2013, το μεσημέρι, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων η λειτουργία της πρώτης «Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης», μίας καινοτόμου πρωτοβουλίας του Δήμου Χανίων και της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., που έρχεται να «ανατρέψει» την παραδοσιακή αντίληψη της βιβλιοθήκης, φέρνοντας το βιβλίο πιο κοντά στους δημότες.

Πρόκειται για μια υπαίθρια δημόσια βιβλιοθήκη, που είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο και η οποία στοχεύει στην ανταλλαγή βιβλίων και ιδεών αλλά και στην κοινωνική αλληλεπίδραση, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Μετά τη δημιουργία του νέου χώρου καινοτομίας και δημιουργικότητας με την ονομασία “Media Lab”που δημιουργήθηκε στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη – με τη συνεργασία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος (μέσω του Future Library) – εγκαινιάζουμε τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος”, τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, κατά την εκδήλωση εγκαινίων της λειτουργίας της “Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης” στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Μάλιστα, ο κ. Σκουλάκης γνωστοποίησε ότι τα Χανιά, είναι ο πρώτος Δήμος, εκτός Αττικής, που υιοθετεί την πρωτοβουλία της υπαίθριας δημόσιας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης “και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αποτυπώνει τη ξεκάθαρη βούληση και την επιθυμία της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει την πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση των δημοτών μας με πρωτοβουλίες δημιουργικότητας και καινοτομίας”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Τα άλλα τρία σημεία, που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν την «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη» είναι α) η πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων) β) η πλατεία της Σούδας και γ) η πλατεία των Κουνουπιδιανών στο Ακρωτήρι.

Μάλιστα, καθεμία από αυτές τις βιβλιοθήκες θα «φιλοξενεί» έργα διαφορετικών καλλιτεχνών, τα οποία παραχώρησαν οι ίδιοι αποκλειστικά για την επένδυση των όψεων της κάθε ανταλλακτικής βιβλιοθήκης και πιο συγκεκριμένα των καλλιτεχνών Αντώνη Ντόνεφ, Γιάννη Βαρελά, Παναγιώτη Τέτση και Θεόδωρου Χρόνη. Οι αρχιτέκτονες, που εμπνεύστηκαν και δούλεψαν για την κατασκευή αυτών των βιβλιοθηκών, είναι Λευτέρης Αμπατζής και η Ειρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου.

Η δημοτική αρχή των Χανίων σε συνεργασία με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. καλεί όλους τους δημότες να αγκαλιάσουν την εν λόγω πρωτοβουλία, προσερχόμενοι στις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες, προκειμένου να χαρίσουν, να δανειστούν και να ανταλλάξουν ένα βιβλίο, που έχουν διαβάσει ή δεν χρειάζονται, δίνοντας του την ευκαιρία να «ταξιδέψει» και να διαβαστεί απ’ άλλους ανθρώπους.

 

antallaktiki stand

 

antallaktiki agora dio

 

antallaktiki agora oloi