26/9/2014, Βράβευση εθελοντών καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης & δημιουργικότητας Δημοτικής Βιβλιοθήκης: Από τον Δήμο Χανίων

Οι εθελοντές, που υποστήριξαν το έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το φετινό καλοκαίρι, προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, για την επιτυχή υλοποίηση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας & Καινοτομίας – Καλοκαίρι 2014 με τίτλο:« Ό,τι κι αν σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο – Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες!” σε συνεργασία με τη Future Library και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τιμήθηκαν από τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, στο χώρο του Δημοτικού Κήπου.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη, ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Ένα βιβλίο είναι μια ιστορία για το μυαλό και την ψυχή. Αναπνέεις, ζεις, φαντάζεσαι, μαθαίνεις, ονειρεύεσαι. Αυτοί που διαβάζουν έχουν τον κόσμο, τον άνθρωπο. “Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης” γράφει Jorge Luis Borges. Αυτόν τον παράδεισο για μεγάλους και μικρούς πραγματοποιεί και στηρίζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Έναν τόπο να ακουμπάνε οι μεγάλοι και οι μικροί αυτά, που θέλουν να βρουν, να ανακαλύψουν, να στοχάζονται. Χρειάζονται όμως και οι κατάλληλοι άνθρωποι και οι καλοί άγγελοι, αυτού του παραδείσου είναι το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και η κα Διευθύντρια Βιβή Χουδαλάκη Αλλά είναι και οι εθελοντές τους οποίους βραβεύουμε σήμερα. Ο εθελοντισμός του βιβλίου, μια ειδική μορφή εθελοντισμού, κτίζει ανθρώπους, φτιάχνει τα σχέδια για έναν κόσμο με λέξεις που φέρνουν αξίες και οράματα.

 

Χίλια ευχαριστώ.! Ελπίζω στη συνέχεια με πείσμα και φαντασία και ψυχική δύναμη. Και κλείνω με μια φράση της Αλιέντε: “ Μια βιβλιοθήκη κατοικείται από πνεύματα που βγαίνουν από τις σελίδες τη νύχτα”. Εσείς σήμερα εδώ είσαστε τα καλά μας πνεύματα της μέρας».

 

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο τέως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, ο οποίος κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε την ευθύνη συντονισμού των δράσεων, που υλοποιούνταν στις δημοτικές βιβλιοθήκες σε συνεργασία με το Future Library – και ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους εθελοντές για τη δημιουργική συμβολή τους στην επιτυχή υλοποίηση της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στενή συνεργασία, που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τους εργαζόμενους των Βιβλιοθηκών τους οποίους και ευχαρίστησε από καρδιάς, τονίζοντας πως «όλες αυτές οι δράσεις και η σπουδαία δουλειά που γίνεται στις Βιβλιοθήκες του Δήμου μας, οφείλεται πρωτίστως στο μεράκι και στη δημιουργική διάθεση των εργαζομένων των Βιβλιοθηκών μας και ιδιαίτερα της προϊσταμένης κας  Bιβής Χουδαλάκη».

 

Τέλος, ο κ. Κουρής δεν παρέλειψε να ευχηθεί στην αρμόδια Αντιδήμαρχο, Β. Περράκη, επιτυχία στα νέα καθήκοντας της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τόσο η ίδια όσο και η νέα δημοτική αρχή θα συνεχίσουν το έργο, που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, ώστε αυτές να συνεχίσουν να αποτελούν ζωντανό και δημιουργικό “κύτταρο” στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας.

 

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Βιβή Χουδαλάκη, αφού ευχαρίστησε και αυτή τους εθελοντές για τη δημιουργική τους διάθεση, την ανιδιοτελή προσφορά τους και την πολύτιμη βοήθεια τους στις δράσεις της Βιβλιοθήκης, ανέφερε ότι:

«Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ξεπερνώντας …τον εαυτό της, χάρισε χαμόγελα, παιχνίδι, αισιοδοξία όχι μόνο στα παιδικά και εφηβικά προσωπάκια αλλά και στους γονείς. Το ενδιαφέρον των παιδιών καθ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, από 15 Ιουνίου έως 8 Σεπτεμβρίου 2014, παρέμεινε αμείωτο και οι προσφορές εθελοντισμού και εμψυχωτών ανεκτίμητες.Πολλά βιβλία, πολλή φαντασία και αγάπη, ήταν τα συστατικά για τις 56 εκδηλώσεις, που οδήγησαν 1.608 παιδιά και 50 εθελοντές, σε διαδρομές δημιουργικότητας, χαράς, ανακάλυψης και γνώσης. Τα μαθήματα εκμάθησης σκακιού μας συνόδεψαν όλη την καλοκαιρινή περίοδο και μας αποκαλύφτηκαν πολλά… μυστικά του πνευματικού αυτού παιχνιδιού σε 86 ώρες, ενεργοποιώντας την σκέψη 60 παιδιών.

 

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι καθ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας, επισκέφθηκαν τις Παιδικές –Εφηβικές Βιβλιοθήκες Δημοτικού Κήπου, Δημοτικής Ενότητας Σούδας και Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού, 6.370 παιδιά και δανείστηκαν 7.205 βιβλία».

 

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές-εμψυχωτές:

Αλυγιζάκη Ιωσήφ, Σεμελίδου Ελεονώρα, Σεγρεδάκη Φωτεινή, Ιωαννίδη Μάριο, Καστρινάκη Μαρία, Μαγγελάκη Κατερίνα, Βλαχάκη Μαρινέλλα, Καραγεωργίου Γιώργο, Τσεπαπαδάκη Εύα, Κολοκυθά Γιάννα, Τζιάκη Δέσποινα, Σμυρνάκη Τίτο, Κίτσου Γιώτα, Γαλημιτάκη Σμαράγδη , Χατζημαρινάκη Αργυρώ, Βασιλομανωλάκη Κυριάκο, Βασάκο Αποστόλη, Ντουκάκη Νίκο, Καστρινάκη Αναστασία, Κακάρογλου Λεωνίδα, Ζοέλ Λοπινό, Κουκουτσάκη Κώστα, Θεοδωράκη Κώστα, Μαραθάκη Ελένη, Σκορδύλη Μαρία, Νόβακ Παύλος, Νόβακ Αριάδνη, Βιρβιδάκη Μιχάλη, Κουτσάκη Πολυχρόνη, Μαράκη Μαρία, Φωκά Κώστα, Τσαρουχά Κώστα, Λιανοπούλου Τόνια, Αγναντή Δημήτρη, Κακατσάκη Ευδοκία , Ντούλια Αθηνά, Χουλιόπουλο Χρήστο, Καραμανέα Μαίρη.

 

Ευχαριστούμε τα παιδιά για την αθρόα συμμετοχή τους, τους γονείς για τη βοήθεια τους και την προσφορά των εδεσμάτων στις αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις και τον κ. Σταθάκη Βασίλη για τη φιλοξενία.

 

Τέλος, ευχαριστούμε την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας για 3η συνεχή χρονιά και για την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης μας με δωρεά βιβλίων, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών.

 

ethelontes 1

 

ethelontes 2

 

ethelontes 4

 

ethelontes 5