29/10/2015, “ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ: Καράβια που δεν φοβήθηκαν” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

«ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ»

«Καράβια που δεν φοβήθηκαν»

Ένα σημαντικό ραντεβού με την ιστορία είχαν οι μικροί μας φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο των δράσεων «Ξεχωριστές Κυριακές», που οργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Βουτιά στον χρόνο και την Ναυτική μας Ιστορία με έντονη την αλμύρα της θάλασσας έκαναν τα παιδιά που συμμετείχαν στο Κυριακάτικο ταξίδι. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε 72 χρόνια πριν… με εμψυχωτή του προγράμματος τον επίτιμο Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Αντιναύαρχο ε.α. κ. Κωνσταντίνο Μανιουδάκη.

Τη νύκτα της 22ας Οκτωβρίου 1943 κοντά στην Κάλυμνο το αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ» με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα, προσκρούει σε νάρκη. Η πλώρη του καραβιού έχει κοπεί τελείως και το καράβι έχει μείνει μισό… έχουν χαθεί όλα, όμως το μισό καράβι έχει γενναίο κυβερνήτη, γενναίο πλήρωμα και μηχανές. Χωρίς πυξίδα, χωρίς χάρτες, με μοναδικό οδηγό τ’ αστέρια του ουρανού της Ελλάδος, ξανασαλπάρει… για τα παράλια της Μικράς Ασίας. Κι’ από εκεί στις 6 Δεκεμβρίου φθάνει στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Έχει διανύσει 730 ναυτικά μίλια. Εκεί το περίμεναν συμμαχικά πολεμικά. Χίλια καπέλα σηκώνονται στον αέρα. Καλωσορίζουν το καράβι που έρχεται μισό για να εμψυχώσει τα καράβια τα ολόκληρα…

Καλωσορίζουν το καράβι που δεν είχε πλώρη ή μάλλον την είχε, γιατί πλώρη είναι η θέληση να σκίζεις το κύμα και να πηγαίνεις με κάθε καιρό στον προορισμό σου, όπως μας λέει η κα Αγγελίδου.

Ο κ. Μανιουδάκης με ασφάλεια και επαγγελματισμό, μέσα από την αφήγηση του βιβλίου της Μαρίας Αγγελίδου «Καράβια που δεν φοβήθηκαν», από video και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, οδήγησε τους μικρούς μας φίλους στο καράβι το μισό, στο καράβι που έγραψε ιστορία.

Κι όταν το ταξίδι τελείωσε τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών ευχαρίστησαν τον κ. Μανιουδάκη για το «μάθημα» Ναυτικής Ιστορίας, που τους έδωσε για ένα καράβι που δεν ξεχνιέται ποτέ.

Ευχαριστούμε θερμά κ. Μανιουδάκη!

 

ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ1

 

ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ2

 

ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ3

 

ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗΣ4