29/3/2018, “Η ποίηση και οι άλλες τέχνες” στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού-εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδίασε η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος με θέμα : Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε… θέμα!

 

Τον Μάρτιο ασχολούμαστε με τη ποίηση.

 

Τη Tετάρτη 21 Μαρτίου, γνωριστήκαμε με τα παιδιά της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών, παίξαμε παιχνίδια χαλάρωσης και μετά τα ρωτήσαμε να μας πουν τι είναι ποίημα.

 

Πολύ γρήγορα δίνοντας έναν ήχο σε κάθε παιδί, εκείνο μας έδινε μια λέξη και τα άλλα παιδιά έψαχναν μια ομοιοκατάληκτη – σ’ αυτή- λέξη. Έτσι πολύ γρήγορα συνθέσαμε μικρά ποιήματα.!

 

Μοιράσαμε στα παιδιά βιβλία ποίησης και μας διάβασαν ποιηματάκια που τους άρεσαν. Μιλήσαμε και για μεγάλους ζωγράφους που εμπνεύστηκαν από ποιήματα και τους δείξαμε εικόνες με εικαστικά ποιήματα. Οι μικροί μας φίλοι σε κάθε μια, προσπαθούσαν να φανταστούν το θέμα του ποιήματος ή το στοιχείο εκείνο που μπορεί να ενέπνευσε τον ζωγράφο.

 

Μάθαμε και για την ποίηση και την τυπογραφία και είδαμε εικόνες με εικονοποιήματα. Τα παιδιά προσπαθούσαν να φανταστούν τι παριστάνουν και συνεπώς το θέμα του ποιήματος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης.

 

Αναφερθήκαμε στην ποίηση και στον κινηματογράφο. Τα παιδιά ανέφεραν ταινίες που έχουν δει και που μπορεί να ξεκίνησαν να φτιάχνονται με αφορμή ένα ποίημα.

 

Ποίηση και γλυπτική; Παίξαμε το παιχνίδι του γλύπτη! Ένα παιδί γινόταν το άγαλμα κι ένα άλλο ο γλύπτης. Τους διαβάζαμε ένα ποίημα και με βάση τι τους γεννιέται καθώς το ακούνε ο γλύπτης τοποθετούσε το άγαλμά του, όπως ήθελε. Το άγαλμα ακινητοποιούνταν στη θέση που του όριζε ο γλύπτης!

 

Τέλος, δείξαμε στα παιδιά τις κάρτες με προτάσεις για εργασίες, εξηγήσαμε τι ζητάει η κάθε μια και τους τις μοιράσαμε. Έτσι ανάλογα με τις τέσσερις θεματικές των καρτών, χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και δούλεψαν με βάση το θέμα που τους δόθηκε, αρχικά ο καθένας μόνος του και μετά ομαδικά φτιάχνοντας ένα κοινό κολάζ με τα έργα τους.!

 

Κλείσαμε τη σημερινή μας συνάντηση με την προτροπή να εκφραζόμαστε μέσω των ποιημάτων με όποια μορφή τέχνης θέλουμε και το αντίστροφο. Να κάνουμε μέσα από τις τέχνες… ποίηση!!!!

 

Εμψυχώτριες: Ευαγγελία Μαστορακάκη Σωτηρία Τατσοπούλου.

 

poiisi1

 

poiisi2

,

poiisi3

 

poiisi4

 

poiisi5

 

poiisi6

 

poiisi7