30/8/2017, Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017. Περιπέτειες από σημείο σε σημείο: “Ζωγραφική με κουκίδες: Στο ατελιέ του George Seurat”, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

“Ζωγραφική με κουκίδες. Στο ατελιέ του Ζωρζ Σερά”.

 

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, 7.00 – 8.30, το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

 

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην τέχνη, σήμερα μπήκαμε στο ατελιέ του Ζωρζ Σερά.

 

Γνωρίσαμε τον καλλιτέχνη μέσα από αντιπροσωπευτικούς πίνακές του που είδαμε.

Ο Ζωρζ Σερά ήταν ο εισηγητής του πουαντιγισμού (χρησιμοποιούσε πουά – δηλαδή κουκίδες καθαρών – βασικών χρωμάτων χωρίς να τα ανακατεύει).

 

Στόχος της τεχνικής του η διατήρηση της καθαρότητας και της αγνότητας των χρωμάτων.

 

Του άρεσε να παίζει με τα πινέλα του και έβρισκε μεγάλη χαρά να εναρμονίζει μικρές και ακριβείς πινελιές – κουκίδες σε μια εικόνα.

 

Πίστευε πως ο καλλιτέχνης πρέπει να δημιουργεί διάθεση, αρμονία και συναισθήματα χρησιμοποιώντας σημεία,κουκίδες και χρώματα. Γι’ αυτό και στα έργα του υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα ζεστά και ψυχρά χρώματα.

 

Τα παιδικά μάτια εντυπωσιάζονται, εμπνέονται από τον μεγάλο καλλιτέχνη.

 

Πιάνουν τα πινέλα τους, από τα οποία γλιστρούν αρμονικά πολλές-πολλές κουκίδες, κουκίδες μικρές, κουκίδες μεγάλες, δημιουργώντας τα δικά τους έργα τέχνης, που θυμίζουν παλιά ψηφιδωτά.

 

Εμψυχωτής ο κ. Θοδωρής Ξενάκης, ζωγράφος-εκπαιδευτικός.

 

Ο κ. Ξενάκης κατάφερε με επαγγελματισμό να ελευθερώσει την εκφραστική δυνατότητα των παιδιών και τον ευχαριστούμε πολύ. Μέσα από το σημερινό εργαστήρι τα παιδιά έμαθαν για το κίνημα του πουαντιγισμού και πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν μερικές βασικές αρχές της τεχνικής του.

 

 

zera1

 

zera2

 

zera3

 

zera4

 

zera5