5/2/2020, «2019: Μία σπουδαία χρονιά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων»

«2019: Μία σπουδαία χρονιά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων»

 

 

 

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων με τη βιβλιοθηκονομική τους οργάνωση, την ανακαίνιση των χώρων, τις ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, τα σεμινάρια, τις Λέσχες Ανάγνωσης, τις συνεργασίες με Πολιτιστικούς Φορείς, Ιδρύματα, Βιβλιοθήκες, Σχολεία και τόσα άλλα που πραγματοποίησαν… κατάφεραν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα.

Στόχευσαν στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του δανεισμού, στην εθελοντική συμμετοχή και προσφορά και συγχρόνως στην αναβάθμιση και εξέλιξη των ίδιων των Βιβλιοθηκών.

 

Παραθέτουμε τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2019

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας σε αριθμούς:

 

Συγκεκριμένα το έτος 2019, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γράφτηκαν 1.542 νέα μέλη, ενώ το σύνολο των χρηστών-αναγνωστών που τις χρησιμοποίησαν, έφθασε τους 45.352 άτομα.

 

Συνολικά δανείστηκαν 54.778 βιβλία και 413 περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd).

 

To σύνολο των νέων τόμων που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 3.431, ενώ ο συνολικός αριθμός συλλογής βιβλίων ανέρχεται σε 166.284 τόμους.

 

Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά όπου μαζί με τα σεμινάρια ανέρχονται σε 184.

 

Να σημειωθεί επίσης ότι, 166 τμήματα Σχολείων επισκέφτηκαν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας και 5.829 μαθητές.

 

Η Κινητή Βιβλιοθήκη με 37 επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, δάνεισε 1.141 βιβλία τους μαθητές.

 

Οι δύο (2) Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκαν 23 φορές το έτος 2019 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν πληθώρα βιβλίων.

 

 

Αναλυτικά:

 

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

 

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 23.755 χρήστες και εγγράφηκαν 692 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 28.439 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακου-στικό υλικό), εκ των οποίων 28.026 βιβλία, 413 περιοδικά & τεμάχια οπτικοα-κουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 18 τμήματα σχολείων και 504 μαθητές. Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 3.589 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 2.975 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο σήμερα 84.850, 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων.

 

 

Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

 

Κατά το προηγούμενο έτος (2019) την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου χρησιμοποίησαν 18.585 αναγνώστες, γράφτηκαν 773 παιδιά ως νέα μέλη, και δανείστηκαν 22.842 τεκμήρια.

Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 3.902 μαθητές από 118 τμήματα σχολείων και πραγματοποιήθηκαν 83 εκδηλώσεις.

 

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας

 

Το έτος 2019 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Σούδας, προστέθηκαν 213 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 77 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 3.554 τεκμήρια. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 14 τμήματα σχολείων και 801 μαθητές.

Πραγματοποιήθηκαν 56 εκδηλώσεις-εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

 

 

Δημοτική βιβλιοθήκη Σταλού
 

Την περσινή χρονιά 2019, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 77 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής σε 3.032 βιβλία. Δανείστηκαν 356 βιβλία και πραγματοποιήθηκαν 25 εκδηλώσεις -εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

 

 

Κινητή Βιβλιοθήκη

 

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:

τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2019:

Το βιβλιοαυτοκίνητο πραγματοποίησε 37 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες, (καθώς και στο ΝΟΧ το καλοκαίρι).

Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 1.141 βιβλία.

 

 

Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων Δημοτικής Βιβλιοθήκης

 

Μεγάλη απήχηση έχουν οι Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων, καθώς οι αναγνώστες της δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και τα μέλη της ομάδας περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση.

Οι συναντήσεις των δύο Λεσχών Ανάγνωσης Ενηλίκων, πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση, μία φορά το μήνα, με τόπο συνάντησης το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για να συζητήσουν τα μέλη τους για ένα βιβλίο, που συνεννοήθηκαν να διαβάσουν όλοι.

 

Οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2019 συναντήθηκαν 23 φορές διαβάζοντας πολλά βιβλία εξαιρετικών συγγραφέων:

 

Jesmyn Ward, Αλμουδένα Γκράντες, Joseh Conrand, Μέλπω Αξιώτη, Χαϊνης Αποστολάκης, Anna Burns, Κων/νος Χρηστομάνος, Εκτόρ Αμπάδ Φασιολίνσε, Javier Marias, Ερνάν Ριβέρα Λετεριέρ, Θοδωρής Γκόνης, Νικολάι Γκόγκολ, Amin Maalouf ,Wilhelm Reich ,Sofia Marta, Τηλέμαχου Κώτσια, Καρολίνα Μέρμηγκα, Πασχάλης Λαμπαρδής, Halldor Laxness, Γιάννης Καλπούζος, Kazuo Ishiguro, Patrick Modiano, Ζοζέ Σαραμάγκο κ.α.

 

 

Εκδηλώσεις Δημοτικών Βιβλιοθηκών

 

 

Πραγματοποιήθηκαν πληθώρα εκδηλώσεων, σύνολο 184 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας.

 

Εκδηλώσεις με συγγραφείς

ενδεικτικά αναφέρουμε τους συγγραφείς που προσκαλέσαμε και μας τίμησαν με την παρουσία τους, την χρονιά που μας πέρασε:

Philippe Lechermeier, Λίλη Λαμπρέλλη, Γιάννης Μακριδάκης, Ελένη Μαρινάκη, Νεκταρία Μενδρινού, Αντώνης Φωστιέρης, Χλόη Κουτσουμπέλη, Νίλος Ψιλάκης κ.α.

 

 

Συνεργασίες

 

-Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
-Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν,
-Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης,
-Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων,
– Β/θμια & Α/θμια Εκπαίδευση Ν. Χανίων,
– Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου,
– Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης,
-Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ),
-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον,
– Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ),
-Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Χανίων,
-Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου,
-Εκδόσεις: «Καστανιώτη», «Πατάκη», «Πόλις», «Μελάνι», «Φουρφούρι» κ.α.

 

 

Αφιερώματα

 

στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με καλεσμένο τον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη και στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με καλεσμένες συγγραφείς την Άννα Κοντολέων και τη Λιλή Λαμπρέλλη.

 

 

Προγράμματα για παιδιά-γονείς-εκπαιδευτικούς

 

«Μιλάμε με ειδικούς για θέματα παιδιών»
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»
«Αποσπερίδες στη Βιβλιοθήκη» – Βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών.
«Προγράμματα φιλαναγνωσίας για μαθητές»
«Χτίζω την ενσυναίσθηση και αναπτύσσω την εμπιστοσύνη μου»
«Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
«Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού»
«Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2019»

 

«Μοιράζομαι το χόμπι μου κι ότι αγαπώ»

 

• Νίκος Χαβρεδάκης: «Αγάπη για το κλασικό αυτοκίνητο»
• Χρήστος Κοτσαύτης: «Αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού, η καταγραφή του αόρατου σε παρελθόντα χρόνο.»

 

 

«Γνωρίζω από κοντά τις Βιβλιοθήκες της πόλης μου»

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωρίζω από κοντά τις Βιβλιοθήκες της πόλης μου », η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκπροσωπούμενη από την προϊσταμένη και τους βιβλιοθηκονόμους, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου Αποκορώνου και γνωρίσαν από κοντά τη βιβλιοθήκη της Μονής.

 

 

Εκθέσεις

Στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης εγκαινιάσαμε & φιλοξενούμε για το 2019, την έκθεση χαρακτικής «Ιχνηλατώντας τον Ερωτόκριτο» του Γρηγόρη Νιόλη.

 

 

Συνέδρια – Ημερίδες

Το προσωπικό των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας συμμετείχε:

 

• Ημερίδα ενημέρωσης για το Συνέδριο IFLA WLIC 2019, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, στη Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Χανίων.

• Συμμετοχή στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στις 10-11 Οκτωβρίου 2019, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

• Επιστημονική Ημερίδα, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με θέμα: «Βιβλιο-θήκες στον 21ο αιώνα», την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019.

• Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώ-σεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions IFLA), με θέμα: «Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλ-λαγή», από τις 24 έως και τις 30 Αυγούστου 2019, στην Αθήνα.

 

 

Κλείνοντας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι προσπαθούμε για να ενδυναμώσουμε το ρόλο και την αξία των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας, ισχυροποιούμε τη φωνή μας, υποστηρίζουμε το όραμα, συνεργαζόμαστε, για να παρέχομε καλύτερες υπηρεσίες στον συνάνθρωπο μας …..

 

Βιβλιοθήκες στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας!