5/4/2016, «Συλλέγω Εμπειρίες» στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Εκπαιδευτική δράση «Συλλέγω Εμπειρίες» στο πλαίσιο του προγράμματος Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έχει ως βασικό σκοπό την γνωριμία του κοινού με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και τη φιλοσοφία του. Το ΚΠΙΣΝ, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της κατασκευής του στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου αποτελεί ένα έργο που θα περιλαμβάνει τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος συμβάλλοντας στην προαγωγή της Τέχνης, της Παιδείας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

 

Η δράση Συλλέγω Εμπειρίες θα πραγματοποιηθεί φέτος σε 87 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες του δικτύου Future Library, οι οποίες θα προτείνουν στα παιδιά διαφορετικές εμπειρίες ανάγνωσης με στόχο τα παιδιά να ενισχύσουν την αγάπη τους για το βιβλίο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, με αφορμή τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, φιλοξενεί στο χώρο της, από τις 4 έως τις 8 Απριλίου 2016, τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συλλέγω Εμπειρίες» για παιδιά.

 

Το πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην πόλη μας ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση αλλά και το περιβάλλον.

Φως. Πέρασμα. Κλίμακα. Συλλογή. Θέα. Υλικά. Μαγεία.

Επτά βιβλία.

Επτά διαφορετικές εμπειρίες ανάγνωσης.

 

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).

 

1η  δράση

 

 Δευτέρα 4 Απρίλη 2016, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση  «Συλλέγω εμπειρίες» – Νοτούρνο : Η απόλαυση να διαβάζεις μέσα στο σκοτάδι.
 
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 5μελείς ομάδες και κάθε ομάδα επέλεξε “το όνειρό της” από το βιβλίο της ISOL “Νοτούρνο”.

Κάθε ομάδα μετά από συνεργασία των παιδιών εμπνεύστηκε και διηγήθηκε το όνειρο, έτσι όπως το φαντάστηκε, σε όλους τους συμμαθητές τους, οι οποίοι με αγωνία περίμεναν τη δική τους σειρά.

Στη συνέχεια και μέσα στο “σκοτεινό δωμάτιο” τα παιδιά κάθε ομάδας χωριστά είχαν τη δυνατότητα να δουν τη συνταγή για κάθε όνειρο, έτσι όπως την εμπνεύστηκε και την παρουσίασε στο βιβλίο της η ISOL.

Ο ενθουσιασμός και η αγωνία κέντρισαν τους μικρούς αφηγητές, που εδώ πρέπει να αναφέρουμε, ότι όλοι πλησίασαν πολύ τη θεματολογία των ονείρων του βιβλίου…
Το καταχάρηκαν και το απόλαυσαν, μεταδίνοντας τη χαρά τους και σε μας τους μεγαλύτερους!

Με τις βιβλιοθηκονόμους: Μαρία Μαραβελάκη και Κατερίνα Βαρανάκη

 

“Η Δράση “Συλλέγω εμπειρίες” που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας, ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους δασκάλους τους.
Πρόσφερε φαντασία, διασκέδαση, καλλιεργούσε την αφήγηση.
Πιστεύω πως προσφέρεται, η δράση αυτή να χρησιμοποιηθεί στην τάξη του μαθητή για ακόμα περισσότερα οφέλη στα παιδιά.
Η Δασκάλα της Γ΄ τάξης του 7θέσιου Δ.Σ.Βάμου
Μαγδαληνή Πιτσιλαδή”

 

συλλεγω5

 

συλλεγω9

 

συλλεγω8

 

συλλεγω10

 

συλλεγω6

2η δράση

 

«Συλλέγω Εμπειρίες» – Πηγαινέλα στα Σύννεφα

 

Μέσα από την αφήγηση του βιβλίου του Αλέξη Κυριτσόπουλου ” Πηγαινέλα στα Σύννεφα ” εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη, οι μικροί μαθητές της Δ’ τάξης του 10 ου Δ.Σ. Χανίων,  Τρίτη  5 Απριλίου 2016, συμμετείχαν σ’ ένα ταξίδι φαντασίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Σ’ ένα ταξίδι σ΄ ένα κόσμο φανταστικό γεμάτο στίχους και εικόνες ονειρικές. Σ’ ένα ταξίδι γνωριμίας με τους μεγάλους μας ποιητές. Τον Μανόλη Αναγνωστάκη , τον Κώστα Βάρναλη , τον Διονύση Σολωμό , τον Γιάννη Ρίτσο και τον Γιώργο Σεφέρη.

Σ΄ ένα ταξίδι που φώτισε τις παιδικές ψυχές τους και τους έμαθε μυστικά να ξεκλειδώσουν όνειρα , μυρωδιές , χρώματα , αναμνήσεις , εικόνες ,ήχους , αλήθειες και να γράψουν το δικό τους ποίημα.

Σ΄ένα ταξίδι που γεύτηκαν την αισθητική απόλαυση που προσφέρει η τέχνη και οι καλλιτέχνες.

Εμψυχώτριες του προγράμματος : κα Νίκη Γαλάνη εθελόντρια και η κα Λίτσα Μαστορακάκη βιβλιοθηκονόμος.

 

συλλεγω1

 

συλλεγω2

 

συλλεγω3

 

συλλεγω4

 

 

3η δράση

 

«Συλλέγω Εμπειρίες» – Ο Ηλίας που αγαπούσε τα βιβλία. Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απρίλη 2016 στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας.

Διαβάσαμε το “Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2016” και τα βιβλία “Η ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία”, της Julia Donaldson και “Ο Λύκος ξαναγύρισε “ του Geoffroy de Pennart ώστε τα παιδιά να αγγίξουν και να κατανοήσουν το θέμα της σημερινής δράσης μας.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες, όπου με κίνητρο διαφορετικά βιβλία (ένα βιβλίο για την κάθε ομάδα), δούλεψαν με απίστευτο κέφι και αστείρευτη έμπνευση και φαντασία – πάντα εκπλήσσοντάς μας.

Ήταν συγκλονιστικός ο τρόπος που “συνέλαβαν” το θέμα και που το αποτύπωσαν στην πράξη σε χαρτόνια, δίνοντας τη δική τους άποψη σε σχέση με τα παράθυρα και τη “θέα” που τους άνοιξαν τα βιβλία…!

Με τους βιβλιοθηκονόμους Μαρία Μαραβελάκη & Κατερίνα Βαρανάκη

 

συλλεγω εμπειριες 3

 

συλλεγω εμπειριες 4

 

συλλεγω εμπειριες 1

 

συλλεγω εμπειριες 2

 

4η δράση

 

«Συλλέγω Εμπειρίες»- «Ο κήπος του Ματίς». Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

 

Μία έκπληξη περίμενε σήμερα τους μαθητές της Β΄τάξης του 3ου Λυκείου Χανίων. Μετά την ξενάγηση και την ενημέρωση για το ρόλο και το έργο των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας,… ακολούθησαν τα βήματα του ζωγράφου Ματίς!

 

Συζητήσαμε για τη ζωή, το έργο, την τεχνική του μεγάλου ζωγράφου μέσα από κείμενα και εικόνες και απόλαυσαν το υπέροχο βιβλίο «Ο κήπος του Ματίς».

 

Κι όταν η ιστορία άρχισε: «Μία ημέρα ο καλλιτέχνης Ανρί Ματίς έκοψε ένα κομμάτι άσπρο χαρτί σε σχήμα ενός μικρού πουλιού…» τους συνεπήρε και όταν τελείωσε, τα απλωμένα πολύχρωμα χαρτιά ζωντάνεψαν!

 

Με τη τεχνική του κολάζ, προσηλωμένοι και ενθουσιασμένοι, σαν πραγματικοί καλλιτέχνες, δημιουργούν το «δικό τους ΚΗΠΟ» …τον κήπο της Β΄τάξης του 3ου Λυκείου Χανίων!

 

Με τους βιβλιοθηκονόμους: Βιβή Χουδαλάκη και Μαρία Μαραβελάκη.

 

 

ματις1

 

ματις2

 

ματις3

 

ματις4

 

ματις5