6/9/2016, “Γίνε εξερευνητής του κόσμου”: “Αποστολή: Μερικοί βολβοί” στις Παιδικές – Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

Tι είναι άραγε μια γλάστρα; Μήπως έχει σχέση με τ’ άστρα; Από τι αποτελείται ένα φυτό; Έχει οικογένεια; Μήπως οι σπόροι είναι τα παιδιά του;
Σήμερα μας επισκέφτηκε ο… “Μάγος” του Πράσινου Σχολείου και μας εξήγησε τι σημαίνει Πράσινο Σχολείο και τι μαθαίνει κανείς εκεί.
Αφού απαντήσαμε σ’ αυτές τις ερωτήσεις, ο Κώστας με τη βοήθεια των περίεργων-πολύχρωμων καπέλων του, μας έδειξε τι είναι ένας βολβός.
Ξεκινήσαμε από τα μικρά και τα πολλά. Μπερδευτήκαμε αρκετά, γιατί οι βολβοί μας έμοιαζαν με κρεμμύδια, σκόρδα και παντζάρια!
Συνεχίσαμε με τα λίγα και μεγάλα. Δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε, τι ήταν ο μεγάλος βολβός. Μήπως ήταν μπανάνα, ή λάχανο που δεν είχε ωριμάσει ακόμα;
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε, αναζητήσαμε βοήθεια στα βιβλία: “Ο κήπος των μεταμορφώσεων” της Ζωής Βαλάση και “Μύθοι περί φυτών” της Ζωής Σπυροπούλου.

Πώς πήρε τ’ όνομά του ο Υάκινθος ή αλλιώς Ζουμπούλι;
Πώς δημιουργήθηκε ο Κρίνος;
Μήπως τελικά από τους βολβούς μπορούν να γεννηθούν λουλούδια;
Ο Μάγος του Πράσινου Σχολείου μας έδειξε, τα βήματα που ακολουθεί ο βολβός για να γίνει φυτό και να βγάλει ανθό.
Τελικά ανακαλύψαμε, ότι οι βολβοί μας ανήκουν σε ζουμπούλια (αυτοί που νομίζαμε ότι ήταν παντζάρια), φρέζιες (αυτοί που νομίζαμε ότι ήταν σκόρδα), τουλίπες (αυτοί που νομίζαμε ότι ήταν κρεμμύδια) και σε Αμαρυλλίδα (αυτός που νομίζαμε ότι ήταν μπανάνα, ή λάχανο)!!!
Ύστερα χωριστήκαμε σε ομάδες και πιάσαμε δουλειά. Φυτέψαμε τους βολβούς και ζωγραφίσαμε, πώς φανταζόμαστε ότι θα γίνουν, όταν ανθίσουν…

Το Πράσινο Σχολείο μας χάρισε ένα βολβό φρέζιας και υποσχεθήκαμε όλοι, να τους φροντίζουμε, μέχρι να τους δούμε να ανθίζουν!!! “

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους Κώστα Λιονουδάκη, Εύα Τσεπαπαδάκη, Μιχάλη Κουλιέρη, καθώς και το “Πράσινο Σχολείο” για την άρτια και άριστη παρουσίαση. Ευχαριστούμε για τα δώρα τους, που θα ομορφύνουν τη Βιβλιοθήκη Σούδας και τα σπίτια μας.!!!

Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη 2016
Αποστολή: Μερικοί βολβοί
Εργαστήρι: Κηπουρικής
Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 για παιδιά, είναι μια συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

 

merikoi volvoi1

 

merikoi volvoi2

 

merikoi volvoi3

 

merikoi volvoi4

 

merikoi volvoi6