7/3/2016, “Η Καθηγήτρια”, της Αγγελικής Καραθανάση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

“Η Καθηγήτρια”, το βιβλίο που καταγράφει τη διαδρομή της Αγγελικής Καραθανάση ως νεοδιόριστης καθηγήτριας στα Χανιά, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

 

Το βιβλίο έχει βιωματικό χαρακτήρα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μυθιστόρημα αυτοβιογραφικού τύπου, με φόντο τα Χανιά μιας άλλης εποχής.

 

Όπως ανέφερε η συγγραφέας του βιβλίου «όταν αποφάσισα να το δημοσιεύσω, είδα ότι αναβιώνει η πόλη, το ήθος και οι άνθρωποι των Χανίων, το σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως ήταν στα τρία τελευταία χρόνια της δικτατορίας. Όλα αυτά περνάνε ζωντανά μπροστά μας. Όταν ξανά είδα τις γραπτές σημειώσεις μου τις οποίες κρατούσα τότε -καθώς δεν πρόκειται για αναμνήσεις μου και το βιβλίο δεν έχει νοσταλγικό χαρακτήρα, καθόλου- σκέφτηκα ότι θα έχουν ενδιαφέρον».

 

Για το βιβλίο μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Σταμάτης Ν. Φιλιππίδης, ο δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας (ΓΕ.Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου) Δημήτρης Βλαχοδήμος και η εκπαιδευτικός – επιστημονική συνεργάτιδα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Μαρία Χατζηαποστόλου.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η παιδαγωγός Παυλίνα Παραδομενάκη.

 

Ο κ. Φιλιππίδης έκανε λόγο για ένα «ημερολόγιο το οποίο εκ των υστέρων η συγγραφέας επεξεργάζεται και το κάνει πιο λογοτεχνικό. Αυτό το ημερολόγιο των τριών πρώτων χρόνων ως καθηγήτρια στα Χανιά έχει επεξεργαστεί και έχει γίνει ένα αφήγημα με τη γενικότερη έννοια του όρου. Και μιλά για τη ζωή της γενικότερα, όχι μόνο ως εκπαιδευτικού, αλλά και ως άνθρωπος, τα συναισθήματά της, τη σχέση με τους γονείς των μαθητών, τους συναδέλφους, τα προβλήματα της οικογένειας της κ.λπ. Είναι η ζωή της ολόκληρη. Πρόκειται για ένα χρονικό το οποίο καθρεφτίζει με μια πιστότητα και μια ειλικρίνεια και τόλμη όλο τον συναισθηματικό κόσμο, τις σκέψεις, τις ιδέες ενός νέου ανθρώπου που δουλεύει σε ένα δύσκολο επάγγελμα όπως είναι ο καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς η Παιδεία ήταν και είναι πάντα ο ουσιαστικός παράγοντας για το μέλλον του Ελληνισμού».

 

Από την πλευρά του ο κ. Βλαχοδήμος προσέγγισε το βιβλίο ως μια σχολική μαρτυρία, ως μια κατάθεση για τη σχολική ζωή όπως ήταν τότε έτσι ώστε «να δει ο σύγχρονος αναγνώστης πώς ήταν το σχολείο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, τι έχει παραμείνει ίδιο, τι έχει αλλάξει για να μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Είναι ένα βιβλίο που θέτει προβληματισμούς. Πρόκειται για ένα αξιανάγνωστο βιβλίο, διότι τα βιβλία που μιλάνε για το σχολείο τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι λίγα, δεν τολμάει κανείς εύκολα να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο μιλώντας για την εμπειρία του».

 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων & η Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Χανίων.

 

καραθαναση1

 

καραθαναση4

 

καραθαναση3

 

καραθαναση6

 

καραθαναση5

 

καραθαναση2