7/3/2019, “Νίκος Χαβρεδάκης: Αγάπη για το κλασικό αυτοκίνητο” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

“Νίκος Χαβρεδάκης: Αγάπη για το κλασικό αυτοκίνητο”  

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μοιράζομαι το χόμπι μου κι ότι αγαπώ», την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, στην κατάμεστη αίθουσα του Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, μοιράστηκε το χόμπι του ο Χανιώτης γιατρός κ. Νίκος Χαβρεδάκης, για την αναπαλαίωση παλαιών αυτοκινήτων, αυτοκινήτων αντικών, αυτοκινήτων μιας άλλης εποχής.

 

Ο κ. Χαβρεδάκης, καταλάβαμε όλοι, όχι μόνο αγαπά πολύ αυτό που κάνει, αλλά το λατρεύει. Στην παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ακολούθησε, είδαμε πως βρίσκονται, πως συλλέγονται, πως αναπαλαιώνονται και πως φτάνουν στην τελική τους μορφή τα πανέμορφα αυτά αυτοκίνητα. Με αγάπη, ενθουσιασμό και χιούμορ μίλησε για τους συνεργάτες του, τον χρόνο που διαθέτει και τον ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο που στεγάζονται.

 

Και συνέχισε: «Η αγάπη για το κλασσικό αυτοκίνητο δεν είναι προνόμιο των εκατομμυριούχων. Αρκεί διάθεση και μεράκι να συντηρήσεις αυτό που αγαπάς, ανεξάρτητα από την αξία του. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί όλα αυτά. Ματαιοδοξία κάποιων ρομαντικών συλλεκτών ή πάθος για το αυτοκίνητο; Στην Ελλάδα της κρίσης και της κατάθλιψης κάποιοι αντικαθιστούν τα ψυχοφάρμακα με το πάθος τους, που τους κάνει να ξεχνούν.

 

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι, ότι αυτά, τα πρώιμα αυτοκίνητα, με την άνεση που προσέφεραν στους επιβάτες τους, με τις αναπαυτικές τους θέσεις και με τα εκλεκτά υλικά κατασκευής (βελούδο ή δέρμα) έχουν δώσει το στίγμα τους για τον σχεδιασμό των σύγχρονων αυτοκινήτων. Έχουμε εμφυσήσει σε πολύ κόσμο την αγάπη να προσέχει τα παλαιά αυτοκίνητα και να μην τα αφήνει να πεθαίνουν… Δεν τούς αξίζει η χωματερή στα θαύματα αυτά της τεχνολογίας μιας παλιάς εποχής…»

 

Η εκδήλωση έκλεισε με το όραμα του γιατρού και συλλέκτη κ. Νίκου Χαβρεδάκη, να δημιουργηθεί πολυχώρος – μουσείο, για να στεγάσει τα μοντέλα των αυτοκινήτων-αντικών και ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες γι αυτά. Ένας χώρος επισκέψιμος και λειτουργικός για μικρούς και μεγάλους, για Έλληνες και ξένους.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό γιατρό της πόλης μας για την εξαιρετική παρουσίαση και μην διστάσετε κι εσείς. Αν έχετε κάποιο χόμπι ή απασχόληση που αγαπάτε, αν λατρεύετε τα ταξίδια, αν «πιάνουν» τα χέρια σας, αν έχετε πάθος με συλλογές, ελάτε να τα μοιραστείτε με άλλους, ελάτε να οργανώσουμε μαζί δημιουργικές συναντήσεις, στο χώρο του Media Lab του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

 

 

chavre1

 

chavre2

 

chavre3

 

chavre4

 

chavre5