8/5/2014, Αίθουσα ”Μιχάλη Γρηγοράκη” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων – Σε ειδική τιμητική εκδήλωση από το Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη τίμησαν τον αξέχαστο άνθρωπο των γραμμάτων, Μιχάλη Γρηγοράκη, για την προσφορά και το έργο του στη Βιβλιοθήκη την Τετάρτη 7 Μαϊου 2014, ονομάζοντας την αίθουσα των περιοδικών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου εργαζόταν ο τιμώμενος, σε “Αίθουσα Μιχάλη Γρηγοράκη”.

 

Σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, η Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Βιβή Χουδαλάκη, και η διευθύντρια των Χανιώτικων Νέων, Έλια Κουμή, απηύθυναν χαιρετισμό.

 

Πρόσωπα πολύ αγαπητά στον κόσμο της Βιβλιοθήκης, άνθρωποι που πέρασαν και περνούν ώρες πολλές στο χώρο της, ο δάσκαλος – λαογράφος, Σταμάτης Αποστολάκης, η φιλόλογος – ιστορικός, Στέλλα Αλυγιζάκη, και η πρώην Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Χρυσούλα Καραπατάκη-Συτζανάκη , μίλησαν για τον ξεχωριστό, σεμνό, αξιοπρεπή, ευρυμαθή, λιγομίλητο λογοτέχνη, ερευνητή, ιστοριοδίφη, τον άνθρωπο, που τόσο πολύ αγάπησε τον τόπο του, το Μιχάλη Γρηγοράκη.

 

”Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη Απόφαση του όρισε να δοθεί το όνομα του τιμώμενου στην Αίθουσα Περιοδικών της Βιβλιοθήκης, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την προσφορά και την αγάπη του Μίγρη, όπως ήταν επίσης γνωστός ο Μιχάλης Γρηγοράκης, στο έργο της Βιβλιοθήκης αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου γενικότερα”, ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων.

 

“Ο Μιχάλης Γρηγοράκης υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Βιβλιοθήκης, ερευνητής, αρχειονόμος, είναι αυτός που δημιούργησε και οργάνωσε το πολύτιμο αρχείο της. Προκηρύξεις της γερμανικής κατοχής, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αφίσες, λαογραφικά αντικείμενα, περιλαμβάνονται μεταξύ των αναζητήσεων του Μιχάλη Γρηγοράκη, τις οποίες και αρχειοθετούσε. Άνθρωπος με ήθος και αξιοπρέπεια, απλός και σεμνός. Σε αυτόν τον άνθρωπο είχαμε, λοιπόν, χρέος ως δείγμα τιμής και μνήμης να δώσουμε το όνομά του στην αίθουσα, όπου εργαζόταν κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Βιβλιοθήκη. Τέτοιων ανθρώπων η μνήμη, οι οποίοι αποτελούν φωτοδότες φάρους και παράδειγμα ζωής για όλους εμάς και κυρίως για τους νεότερους, πρέπει να μένει ζωντανή”, ανέφερε τελειώνοντας ο Δήμαρχος Χανίων .

 

γρηγορακης    γρηγορακης 1

 

γρηγορακης 2  γρηγορακης 3