Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων, πραγματοποιεί για τους αναγνώστες της – και όχι μόνο, σεμινάρια στο χώρο του Media Lab της Βιβλιοθήκης. Τα σεμινάρια θα γίνονται εκ περιτροπής και ξεκίνησαν το μήνα Νοέμβριο.
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης –Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας»ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης-Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας»ΑΠ8 και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Το σεμινάριο Νέες Τεχνολογίες: Δημιουργία Ιστοσελίδας (50 ώρες), ξεκίνησε 11 Δεκεμβρίου 2014, με τον καθηγητή πληροφορικής κ. Γιάννη Κουρκουνάκη.
Σκοπός αυτής της ενότητας είναι η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τις τεχνικές δημιουργίας ιστοσελίδων και μικρών ιστοχώρων.
Οι εκπαιδευόμενοι, μετά την εμπέδωση της συγκεκριμένης Θεματικής Ενότητας θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα περιβάλλοντα για τη δημιουργία ιστοσελίδων και γενικότερα να γνωρίζουν τα τεχνικά, αισθητικά, ηθικά και κοινωνικής υφής θέματα που θέτει η δημιουργία και δημοσιοποίηση ιστοσελίδων.
Επιπλέον, θα μπορέσουν να επιτύχουν μια ατομική βελτίωση, καθώς θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε θέματα νέων τεχνολογιών και πληροφορικής, μια βελτίωση της θέσης τους στο χώρο της εργασίας, αφού θα μπορούν πλέον να δημιουργούν ιστοσελίδες σχετικές με το επάγγελμά τους, αλλά και μια γενικότερη συμμετοχή στα κοινά και στο σύγχρονο τεχνολογικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, αν επιλέξουν τη δημιουργία ιστοσελίδων στις θεματικές περιοχές που έχουν να κάνουν με πολιτική επικαιρότητα ή θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Ολοκληρώνοντας τη μελέτη της ενότητας αυτής, θα είναι σε θέση να:
-γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστοσελίδων και ιστοχώρων και να έχουν μια ικανοποιητική και λειτουργική γνώση των περιβαλλόντων και τεχνικών για την ανάπτυξη, συντήρηση, δημοσιοποίηση και γενικά διαχείριση ιστοσελίδων,
– αντιλαμβάνονται τη στοιχειώδη ορολογία των εργαλείων και υπηρεσιών για τη δημιουργία και διαχείριση ιστοσελίδων και (σχετικά μικρών) ιστοχώρων,
– γνωρίζουν επαρκώς τα διάφορα είδη ιστοσελίδων που μπορούν να δημιουργηθούν, τις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσά τους και τα εργαλεία που είναι καταλληλότερα για τη διαχείρισή τους,
– έχουν τουλάχιστον μια εξοικείωση με τα τεχνικά, οικονομικά, αισθητικά, ηθικά και κοινωνικής υφής θέματα που θέτει η δημιουργία και δημοσιοποίηση ιστοσελίδων και ιστοχώρων.