9/2/2018, Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε…θέμα!, στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, Φεβρουάριος: «Μάσκες»

Αφιερώνουμε τον Φεβρουάριο στις μάσκες, το σύμβολο του καρναβαλιού! Και τις εξερευνούμε ιστορικά και καλλιτεχνικά.

Θα εξερευνήσουμε τις μάσκες σε διάφορους πολιτισμούς, όπου η λειτουργία τους συνδέεται με τη μαγεία, τη δύναμη και την εξουσία, το χορό και την ψυχαγωγία.

Κάθε συνάντηση θα έχει δύο μέρη:
– στο πρώτο μέρος θα γνωρίζουν τα παιδιά τις παραδόσεις, τους μύθους, τη συμβολική σημασία της μάσκας στον πολιτισμό που εξετάζουμε
και
– στο δεύτερο μέρος θα κατασκευάζουν μάσκες από διάφορα υλικά κυρίως ανακύκλωσης.

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου
1η συνάντηση: “Οι πρωτόγονες Μάσκες”

Στον Παγκόσμιο χάρτη κολλήσαμε τις κάρτες με τις μάσκες από όλο τον κόσμο, αφού βρήκαμε σε ποιο σημείο του χάρτη έζησε ή ζει η φυλή που χρησιμοποιεί αυτή τη μάσκα.
Διαβάσαμε αποσπάσματα από το βιβλίο του Κλωντ Λεβί Στρος, “Ο δρόμος της μάσκας” και εμπνευστήκαμε για τις μάσκες που φτιάξαμε…

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018
12ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Εμψυχωτής: Θηρεσία Κατσιφαράκη, εκπαιδευτικός.

Ευχαριστούμε θερμά Θηρεσία!!!

 

ωωωμασκες κηπος1

 

ωωωμασκες κηπος2

 

ωωωμασκες κηπος3

 

ωωωμασκες κηπος4

 

 

4η συνάντηση: “Οι μάσκες του βενετσιάνικου καρναβαλιού”


Με τον παλμό του καρναβαλιού ταξιδέψαμε μέχρι τη Βενετία. Γνωρίσαμε την Μπαούτα, την Κολομπίνα, το γιατρό της πανούκλας, την Μορέττα, τον
αρλεκίνο και άλλες βενετσιάνικες μάσκες και μπήκαμε στο πνεύμα εκείνης της εποχής.
Στη συνέχεια αφού ακούσαμε την όμορφη ιστορία του ” Αρλεκίνου” της Ζωρζ Σαρή, δημιουργήσαμε τις δικές μας βενετσιάνικες μάσκες, πασπαλίζοντας τις με πολύ φαντασία, πολύχρωμα φτερά, τούλια, δαντέλες, χάντρες και χρυσόσκονη.
Με αποκριάτικη διάθεση τις φορέσαμε και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες για να κρατήσουμε ζωντανή, την ανάμνηση της πιο τρελής γιορτής του χρόνου.!!!

 

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
Δημοτικό Σχολείο Βάμου
Με τους βιβλιοθηκονόμους: Λίτσα Μαστορακάκη και Μαρία Μαραβελάκη

 

ωωωμασκες συναντηση4α

 

ωωωμασκες συναντηση4β

 

ωωωμασκες συναντηση4γ

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

1η συνάντηση: “Οι πρωτόγονες Μάσκες”

Στον Παγκόσμιο χάρτη κολλήσαμε τις κάρτες με τις μάσκες από όλο τον κόσμο, αφού βρήκαμε σε ποιο σημείο του χάρτη έζησε ή ζει η φυλή που χρησιμοποιεί αυτή τη μάσκα.

Διαβάσαμε αποσπάσματα από το βιβλίο του Κλωντ Λεβί Στρος, “Ο δρόμος της μάσκας” και εμπνευστήκαμε για τις μάσκες που φτιάξαμε…

 

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018
1ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας

Στ1 τάξη
Εμψυχωτής : Κατερίνα Βαρανάκη

 

ωωωμασκες σουδα 1

 

ωωωμασκες σουδα 2

 

 

ωωωμασκες σουδα 3

 

 

ωωωμασκες σουδα 4

 

 

 3η συνάντηση: “Οι μάσκες των καλλιτεχνών”

 

Τα παιδιά γνωρίζουν μάσκες μοντέρνων καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες του μοντερνισμού αρχίζουν να σχεδιάζουν μάσκες παράλληλα με τη μελέτη των μασκών των πρωτόγενων φυλών που τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα γίνονται γνωστές στην Ευρώπη από το έργο των εθνολόγων και των ανθρωπολόγων.

 

Καλλιτέχνες που ξεκινούν από το Bauhaus όπως ο Όσκαρ Σλεμερ και ο Πωλ Κλε και άλλοι όπως ο Σαούλ Στάινμπεργκ, ο Αλεξάντρ Ζιράρ, που εμπνέεται από τη λαϊκή τέχνη και τις μάσκες του Μεξικού και πολλοί άλλοι.

Στην Ελλάδα, οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τις μάσκες των λαϊκών αποκριάτικων δρώμενων.

 

Μοιράσαμε στα παιδιά να κόψουν τις μάσκες και να τις κολλήσουν πάνω στο χαρτί μέτρου για να διακοσμήσουμε τη βιβλιοθήκη.

Στο τέλος τα παιδιά φτιάχνουν τις …δημιουργίες τους, τις φοράνε, φωτογραφίζονται μέσα στη βιβλιοθήκη σε καθημερινές σκηνές διαβάζοντας, συζητώντας, ακούγοντας μια ανάγνωση…

Παρασκευή 2 φεβρουαρίου 2018

1ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας
Στ2 τάξη
Εμψυχωτής: Κατερίνα Βαρανάκη

 

ωωωμασκες σουδα 6

 

ωωωμασκες σουδα 7

 

 

ωωωμασκες σουδα 9

 

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

 

1η συνάντηση: Οι πρωτόγονες μάσκες


Ταξιδέψαμε από την Αφρική μέχρι τον Ειρηνικό, από την Αμερική μέχρι την Ασία. Από τους Παπούα της Νέας Γουϊνέας με τους μουσώνες και τα δεντρόσπιτα, μέχρι τους Ινουίτ της παγωμένης Αλάσκας, με το Βόρειο Σέλας να φωτίζει το ταξίδι μας…
Γνωρίσαμε ένα κόσμο πρωτόγονο όπου το πραγματικό μπλέκεται με το υπερφυσικό, ένα Κόσμο που τα πνεύματα τριγυρίζουν και σε αγγίζουν, ένα κόσμο που οι πρόγονοι δεν πεθαίνουν ποτέ, ένας κόσμος γεμάτος ξόρκια και χορούς.
Ένας κόσμος που η κάθε μάσκα είναι όμορφη γι’ αυτό που αναπαριστά, είναι όμορφη γιατί είναι ιερή, και επειδή είναι ιερή, κρατάει το δικό της μυστήριο.
Η αφήγηση της ιστορίας του διάσημου Γάλλου ανθρωπολόγου Κλώντ Λεβύ Στρός για τους Ινδιάνους Κουακιούλτ φώτισε τις ιδιότητες των ζωομόρφων μασκών των ινδιάνων.
Τα παιδιά εντυπωσιάζονται, εμπνέονται από το παραπάνω εργαστήρι και πιάνουν τα πινέλα τους δημιουργώντας τις δικές τους πρωτόγονες μάσκες για την γιορτή που έρχεται και δεν χάνουν ποτέ.

 

Δευτέρα 12/2/2018
ΣΤ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων
Με την κα Νίκη Γαλάνη.

 

 

ωωωμασκες σταλος6

 

ωωωμασκες σταλος 7

 

ωωωμασκες σταλος8

 

ωωωμασκες σταλος 9

 

3η συνάντηση: Οι μάσκες των καλλιτεχνών

 

Με αποκριάτικη διάθεση οι μικροί μας φίλοι μας είπαν ότι θέλουν να συμμετέχουν με τις δικές τους πινελιές στην πιο τρελή γιορτή του χρόνου.

Μέσα από ένα γιορτινό εργαστήρι εξερευνήσαμε τις μάσκες σε διάφορους πολιτισμούς, όπου η λειτουργία τους συνδέεται με την μαγεία τη δύναμη, την εξουσία το χορό και την ψυχαγωγία, γιατί κάθε μάσκα αν την αφήσουμε να μιλήσει αφηγείται μοναδικές ιστορίες…

Τα παιδιά εμπνέονται από μάσκες καλλιτεχνών του μοντερνισμού, φτιάχνοντας μάσκες χαρούμενες, σοβαρές, αστείες, τρομακτικές, πολύχρωμες, μοναδικές.!

Μάσκες που θα προσθέσουν περισσότερο «τρέλα» στα πιο χρωματιστά, απρόβλεπτα και χαρούμενα αποκριάτικα πάρτι τους.!

 

Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου

Γ΄ τάξη
Εμψυχωτής: Νίκη Γαλάνη

 

 

 

ωωωμασκες σταλος 1

 

ωωωμασκες σταλος 2

 

ωωωμασκες σταλος 3

 

ωωωμασκες σταλος 4

 

ωωωμασκες σταλος 5