9/7/2018, «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2018», Δεδομένα για μένα: ”Τα θαμμένα” δεδομένα: Πειράματα με το χώμα, Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

 
Τα ”θαμμένα” δεδομένα: Πειράματα με το χώμα.

 

Μικρά παράξενα μικροσκοπικά πλάσματα ζήτησαν σήμερα την προσοχή μας. Πλάσματα που κατοικούν κάτω από τα πόδια μας… Για το λόγο αυτό η Ναυσικά Ανδριοπούλου, εδαφολόγος, στήνει ένα εργαστήριο εδαφολογίας και προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους…

Ελάτε να λερώσουμε τα χέρια μας! Ελάτε να παίξουμε μαζί τους! Με οδηγό το γεωλογικό χάρτη Χανίων των περιοχών Σταλού – Αγίας Μαρίνας – Πλατανιά, είδαμε και αγγίξαμε χώματα και πετρώματα, χρώματα και υφές από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Μάθαμε για τη γένεση και το ταξίδι του εδάφους μέσα στο χρόνο και την αλληλεπίδραση του με τα άλλα στοιχεία της φύσης. Με τα μαγικά ραβδάκια μας κάναμε επιστημονικά πειράματα για την κοκκομετρία και το pH των δειγμάτων που φέραμε από το σπίτι μας κι ανακαλύψαμε τη σχέση του χώματος, με τα φυτά, τα ορυκτά και τον άνθρωπο.

Κι αφού κάναμε ένα μακροβούτι στην καρδιά της γης παρέα με ρίζες φυτών, γελαστά σκουληκάκια κι απολιθωμένους τριλοβίτες, μέσα από τα στρώματα του φλοιού της γης βγήκαμε και πάλι στο φως μαζί με κεραμικά όστρακα και προϊστορικούς θησαυρούς. Η φαντασία μας ταξίδεψε πέρα από θάλασσες και βουνά και τα παιδιά έπλασαν τη δική τους χωμάτινη ιστορία, την οποία μετά αφηγήθηκε η Ρούλα Τατσοπούλου, παιδαγωγός θεάτρου. Οι λέξεις απλώθηκαν στη βιβλιοθήκη και ντύθηκαν με νότες φλογέρας… μια μουσική που χάϊδεψε τα αυτιά μας και ξύπνησε το αρχέγονο υλικό, όπου φωλιάζει μέσα η μνήμη και πηγάζει διαχρονικά η ζωή.

 

Εμψυχώτρια: Ναυσικά-Χρυσούλα Ανδριοπούλου, εδαφολόγος, υπ. διδάκτωρ γεωαρχαιολογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

 amena2

 

 

amena4

 

amena5

 

amena6

 

amena7

 

amena8

 

amena9