Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Απολογισμός των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων για το έτος 2023

12 Ιανουαρίου/ 08:00 - 17:00 EET

Δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, εκατοντάδες νέα μέλη και δεκάδες εκπαιδευτικές δράσεις φιλαναγνωσίας στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων για το 2023

 Αισιόδοξο μήνυμα για τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, έστειλαν οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, σε μικρούς και μεγάλους, ώστε να μην στερηθούν το διάβασμα και τη χαρά της ανάγνωσης, σύμφωνα και με τα πολύ ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνονται για το έτος 2023.

Εξελίσσοντας και ανανεώνοντας διαρκώς τις υπηρεσίες τους προς το κοινό, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες των Χανίων, κατόρθωσαν να προσεγγίζουν 1.813 νέα μέλη, ενώ το σύνολο των χρηστών – αναγνωστών που τις χρησιμοποίησε έφθασε -τον ομολογουμένως άκρως εντυπωσιακό αριθμό-, τα 36.462 άτομα.

Συνολικά δανείστηκαν 44.552 βιβλία και 99 περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd). Αποκτήθηκαν 2.309 νέοι τόμοι, ενώ ο συνολικός αριθμός συλλογής βιβλίων ανέρχεται σε 174.220 τόμους.

Ο αριθμός επισκέψεων σχολείων και άλλων δράσεων για παιδιά ήταν συνολικά:

125 επισκέψεις σχολείων και 187 δράσεις φιλαναγνωσίας, που έφεραν 3.691 παιδιά στον χώρο των Βιβλιοθηκών.

 

Αναλυτικά:

 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων κατά το έτος 2023 χρησιμοποίησαν 15.236 χρήστες και εγγράφηκαν 478 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 22.713 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 22.614 βιβλία, 92 περιοδικά & 7 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

 Το Media Lab χρησιμοποίησαν 1.727 αναγνώστες. Αναλυτικά:

Τους υπολογιστές 654 άτομα,

το Brain Pulse 989 χρήστες,

το Music Studio 84 χρήστες

46 τμήματα Σχολείων και 1.137 μαθητές ξεναγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη.

Στη συλλογή προστέθηκαν 1.715 τόμοι νέων βιβλίων, φτάνοντας η συλλογή 91.911 τόμους. Προστέθηκαν επίσης 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων.

Η Α΄ Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκε 11 φορές το έτος 2023, όπου διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν ισάριθμα με τις συναντήσεις βιβλία.

Η Β΄ Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκε 10 φορές το έτος 2023, με αναγνώσεις και σχολιασμό ισάριθμων βιβλίων.

 

 Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Την Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου το έτος 2023, επισκέφτηκαν  18.235 αναγνώστες, δανείστηκαν 16.406 βιβλία, γράφτηκαν  1.005 νέα μέλη. Προστέθηκαν στη συλλογή της από αγορές  227 βιβλία και από δωρεές 175 βιβλία.

Οι εκδηλώσεις – δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται σε 78  και συμμετείχαν 1.955 παιδιά.

Επισκέψεις σχολείων: 50 τμήματα και 1.332 μαθητές επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη και έλαβαν μέρος σε προγράμματα φιλαναγνωσίας.

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

 Το έτος 2023 την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας χρησιμοποίησαν 1.689 αναγνώστες, προστέθηκαν 170 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 320 νέα μέλη και δανείστηκαν 4.020 βιβλία, ενώ πραγματοποιήθηκαν:

  • 17 δράσεις φιλαναγνωσίας και συμμετείχαν 300 παιδιά.
  • 25 επισκέψεις σχολείων με 460 μαθητές.

 

 Δημοτική βιβλιοθήκη Σταλού

Για το 2023, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού οι αναγνώστες  δανείστηκαν 1.512 βιβλία, πραγματοποιήθηκαν 37 δράσεις φιλαναγνωσίας και συμμετείχαν 922 παιδιά.

Στη συλλογή προστέθηκαν 22 τόμοι βιβλίων φτάνοντας η συλλογή της στους 3.291 τόμους.

 

Ψηφιοποίηση και προβολή των συλλογών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Ένα μεγάλο βήμα για το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Χανίων έγινε με την ολοκλήρωση του έργου ψηφιοποίησης και προβολής των συλλογών πολιτισμού του Δήμου Χανίων το έτος 2023, (ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020) σε τρεις βασικές δημοτικές δομές: Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. Κ.Α.Μ. και Δημοτική Πινακοθήκη.

Καθώς και μία σειρά ψηφιακών εφαρμογών προβολής, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ψηφιακών Μέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

 Συνεργασίες

Κάθε χρόνο οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας, συνεργάζονται με Πολιτιστικούς Φορείς, Βιβλιοθήκες, Σχολεία, Μουσεία, Ιδρύματα κ.α. Τη χρονιά που μας πέρασε συνεργαστήκαμε με:
• Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος
•Α/θμια & Β/θμια Εκπαίδευση Ν. Χανίων
•Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου

  • Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
  • Δήμο Χανίων
  • Πνευματικό Κέντρο Χανίων
  • Σύνδεσμος Φιλολόγων Χανίων
  • Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ) και το
  • Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Κρήτης
  • εκδόσεις Πατάκη, Καστανιώτη, Πόλις, Συμμετρία κ.α.
  • Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων
  • βιβλιοπωλεία της πόλης μας
  • ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ
  • την ομάδα “Λέξεις και Νότες”
  • Το Ελληνικό Τμήμα Πολυπολιτισμικής Ημέρας Παιδικού Βιβλίου Κρήτης

 

Αφιερώματα

  • Πολυπολιτισμική Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Multicultural Childrens Book Day !

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων φιλοξένησε μια μεγάλη γιορτή βιβλίου με αναγνώσεις παιδικών βιβλίων σε 10 γλώσσες.

Το Ελληνικό Τμήμα Πολυπολιτισμικής Ημέρας Παιδικού Βιβλίου για την Κρήτη σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων γιόρτασαν τα 10 χρόνια δημιουργίας του θεσμού.

Η Πολυπολιτισμική Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Multicultural Children’s Book Day, γιορτάζεται διεθνώς στις 25 Ιανουαρίου, με αφορμή το γεγονός, δέκα χώρες , δέκα κουλτούρες, συναντήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Διαβάστηκαν παραμύθια στη γλώσσα της πρωτότυπης έκδοσης τους από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Δομινικανή Δημοκρατία , Ελλάδα, Ισραήλ, Πολωνία, Σλοβάκια, Τσεχία και ΗΠΑ.

Τα παιδιά δε χρειάζεται να μιλούν την ίδια γλώσσα για να επικοινωνήσουν και ένα παραμύθι δεν χρειάζεται να είναι στη μητρική γλώσσα του παιδιού για να μπορέσει να μπει στην καρδιά του και να γίνει κατανοητό.

Στόχος μας η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των λαών και η ενδυνάμωση της φιλαγνωσίας.

  

  • 21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την  Περιφέρεια Κρήτης, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ  και την ομάδα “Λέξεις και Νότες“, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, παρουσίασαν τη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 7μ.μ. στο Κ.Α.Μ.

Σκηνοθεσία -Ερμηνεία: Ελπινίκη Μιχαλούδη

Νέος: Παναγιώτης Νικολιδάκης

Πιάνο-Φωνητικά: Μαρία Στάμου – Λαγουδάκη

Εισήγηση: Βαρβάρα Περράκη

Ακολούθησε βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον 39ο Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Μαθητικό Διαγωνισμό από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων.

 

  • 2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γιορτάζουν: Πέμπτη 30 Μαρτίου – Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Ένα εορταστικό πενθήμερο αφιερωμένο στην παιδική λογοτεχνία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γιορτάζουν! Φέτος δίδουν τη δυνατότητα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν Χανιώτες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Ένας ακόμα τρόπος να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία στα παιδιά και είμαστε σίγουροι  πως για κάθε παιδί υπάρχει ένα βιβλίο που αγγίζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του.

Καλεσμένες μας οι  Χανιώτισσες συγγραφείς παιδικών βιβλίων Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Μαρίνα Πούμπλη, Δήμητρα Μαραγκουδάκη, Δέσποινα Τζιάκη, Μαργαρίτα Αυγουστιανάκη  στις Βιβλιοθήκες του Δήμου μας.

 

  • Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – 23 Απριλίου

«διαβάζω & αλλάζω»

Η ομάδα αφήγησης λαϊκών παραμυθιών «Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων», προσκεκλημένη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου 2023, συμμετείχαν με αφηγήσεις στη δράση «Περίπατος βιβλίου».

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, πέντε παραμυθάδες της πόλης μας, οι κυρίες  Δήμητρα Βαλαβάνη, Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Στέλλα Ροζάκη, Βάνια Σταμπολάκη και Δέσποινα Τζιάκη, αφηγήθηκαν ιστορίες που «Διαβάζεις & Αλλάζεις», σύμφωνα με το θέμα της φετινής Γιορτής Βιβλίου.

 

  • «ΣΥΝAI:NOYME» Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας 2023

Στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας WSHD23 και των Υπερτοπικών Δράσεων του Περιφερειακού Προγράμματος Ισότητας των Φύλων για τη Κρήτη 2023-25, η Α.ΞΕ.Π.Τ. – Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ), το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Κρήτης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, πραγματοποίησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά 10 – 12 χρονών με τίτλο «ΣΥΝΑΙ:NOYME» και με θέμα: «Συναίνεση, μία σημαντική δεξιότητα για υγιείς σχέσεις και προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση».

Τα Δημιουργικά Εργαστήρια υλοποιήθηκαν στις πόλεις της Κρήτης, (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο).

Με τη συγγραφέα Μαργαρίτα Γερούκη και την εκπαιδευτικό Δέσποινα Μαυράκη και την Έλενα Βιταλάκη.

 

Καλεσμένοι συγγραφείς – παρουσιάσεις βιβλίων

 Σώτη Τριανταφύλλου

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, ο Δήμος Χανίων,  η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. και οι εκδόσεις Πατάκη, με τη συγγραφέα, Σώτη Τριανταφύλλου, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, στο Μεγάλο Αρσενάλι – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της «Άκου το λιοντάρι».

 

Νίκη Τρουλλινού

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου η Χανιώτισσα συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού μας μίλησε για τη “Δημοκρατία των ονείρων’, το πως γεννήθηκαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ατμόσφαιρα πένθους, τα 72 μικρά κείμενα που αφηγούνται όνειρα ή ιστορίες σαν σε όνειρα, γεγονότα, πρόσωπα, σχέσεις, λόγια, ενθυμίσεις, που με την αλήθεια και το μύθο τους την διαμόρφωσαν.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην έναρξη της φετινής χρονιάς με την εκλεκτή καλεσμένη μας και η φιλόλογος Σίτσα Κοτσιφάκη στο συγγραφικό της έργο.

 

Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων Δημοτικής Βιβλιοθήκης


Μεγάλη απήχηση έχουν οι δύο (2) Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων, (η Α΄ Λέσχη λειτουργεί από το 2009) καθώς τα μέλη τους δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση.

Α΄ Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Τα μέλη της Α΄ Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για το έτος 2023 συναντήθηκαν 11 φορές. Το σύνολο των βιβλίων, που διαβάστηκαν κατά την περσινή χρονιά, παρατίθενται στη συνέχεια για τους λάτρεις των καλών βιβλίων:

  • «Το τρένο» – George Simenon – Άγρα 2022-Βέλγιο
  • «Φοβάμαι, ταυρομάχε» – Lemebel Pedro – Καστανιώτης 2022- Χιλή
  • «Η γυναίκα του επάνω ορόφου» – Claire Messud – Gutenberg Aldina 2022 – ΗΠΑ
  • «Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» – Ocean Vuong – Gutenberg Aldina 2021 – ΗΠΑ
  • «Σαν σκόνη στον άνεμο»  – Λεονάρντο Παδούρα – Καστανιώτης 2022 – Κούβα
  • «Ο άντρας μου»  – Rumena Buzarouska – Gutenberg 2022 – Β. Μακεδονία
  • «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού» –  Γιάννης Πάσχος – Περισπωμένη 2022 – Ελλάδα
  • «Πες της» – Χρήστος Οικονόμου – Πόλις 2023 – Ελλάδα
  • «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» – Μιχάλης Αλμπάτης – Νήσος 2023 – Ελλάδα
  • «Η οικογένεια» – Sara Mesa – Ίκαρος 2023 – Ισπανία
  • «Η οδός της συγγνώμης» – Mahi Binebine – Άγρα 2023 – Μαρόκο

Β΄ Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Τα μέλη της Β΄ Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για το έτος 2023 διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω βιβλία:

  • «Χρυσό παιδί» της Claire Adam – Gutenberg
  • «Έθιμα ταφής» της Hannah Kent – Ίκαρος
  • «Το πράσινο σημειωματάριο» της Claire Pooley – Μεταίχμιο
  • «Το γεγονός» της Annie Ernaux – Μεταίχμιο
  • «Ο άντρας μου» της Rumena Buzarovska – Gutenberg
  • «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» της Λένας Διβάνη – Πατάκης
  • «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» του Anthony Doerr – Πατάκης
  • «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee – εκδ. Bell
  • «Πιάσε το λαγό» της Lana Bastasic – Gutenberg
  • «Παράδεισος» του Abdulrazak Gurnah – Ψυχογιός

  

Στη 19η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, η Ημερίδα των Λεσχών Ανάγνωσης.

Στην εκδήλωση, την οποία χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης, παρευρέθηκαν οι υπεύθυνες – συντονίστριες των δύο Λεσχών Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, Παρασκευή Χουδαλάκη και Αρετή Καρβέλη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης μίλησε για τις 2 δυναμικές, από το 2009, Λέσχες και τις μηνιαίες συναντήσεις των μελών. Τις επισκέψεις τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου, στο καταφύγιο Καλλέργη, στο Κέντρο Πληροφόρησης Ομαλού της Δνσης Δασών, στο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου μας, τη Διαδικτυακή σύνδεση με τη Λέσχη Ανάγνωσης Σκύρου σε συνεργασία με το Μουσείο Φαλτάιτς και γενικότερα τις δραστηριότητες τους αλλά και για την αγάπη του βιβλίου και του διαβάσματος που ενώνει τα μέλη.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια των παρευρισκόμενων και της συγγραφέως Αλεξάνδρας Μητσιάλη, για τις δραστηριότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αλλά και για τη Δημοτική Αρχή Χανίων που στηρίζει έμπρακτα και δυναμικά τις Βιβλιοθήκες, τους φάρους Πολιτισμού της πόλης μας.

 

2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Ο κόσμος του βιβλίου έρχεται στα Χανιά!

Κεντρικό θέμα: «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες»

Ο Δήμος Χανίων με συμμετοχή και της Βιβλιοθήκης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τη σύμπραξη Πολιτιστικών Οργανισμών και Φορέων, υπό τη δ/νση του κ. Μανώλη Πιμπλή, εγκαινίασαν το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, 20 24 Ιουνίου 2023, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι , στην Πύλη Sabbionara, στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων. Με τη συμμετοχή περισσότερων των 70 ομιλητών – συγγραφέων από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Κούβα, και εκδοτών, ακαδημαϊκών, μεταφραστών και διανοουμένων-, και περισσότερες από 50 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές και θεατρικά αναλόγια γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης και δοκιμίου.

 

Γνωρίζω από κοντά τις Βιβλιοθήκες της πόλης μου κι όχι μόνο

 Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωρίζω από κοντά τις Βιβλιοθήκες της πόλης μου κι όχι μόνο» η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκπροσωπούμενη από την Προϊσταμένη Βιβή Χουδαλάκη και τους βιβλιοθηκονόμους, Αρετή Καρβέλη, Χρυσούλα Αντωνακάκη, Μαρία Μαραβελάκη και Αργυρώ Κατσιγιαννάκη, επισκέφτηκαν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, το Ιστορικό Μουσείο Αρμένων Αποκορώνου.

Η θερμή φιλοξενία και η ξενάγηση στους χώρους του νεοσύστατου μουσείου από τον ιστορικό Γιώργο Λιμαντζάκη κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα. Συνεχίσαμε την επίσκεψη μας το χώρο των πηγών, όπου έγινε η ιστορική Συνέλευση τον Μάιο του 1822.

Η ανταλλαγή απόψεων για τις προσπάθειες ανάδειξης χώρων Πολιτισμού του Δήμου Αποκορώνου, η νεοσύστατη Βιβλιοθήκη του και ο εμπλουτισμός της και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, καθώς και οι εκδηλώσεις του Δήμου  και οι πολιτιστικές ξεναγήσεις από τον κ. Λιμαντζάκη, που αποβλέπουν στην καλύτερη γνωριμία με την ιστορία του τόπου, κυριάρχησαν στα θέματα συζήτησης.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης κι από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε ότι είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία.

 

Εκθέσεις

 «Ανεβαίνοντας από το Α στο Ω»

  Συνεχίζεται και για το 2023 η εικαστική έκθεση του Ιωάννη Μονογυιού με τίτλο: «Ανεβαίνοντας από το Α στο Ω» στο φουαγιέ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων. Η έκθεση παραμένει ανοικτή μέχρι σήμερα για το κοινό, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-14:00 και Δευτέρα & Πέμπτη 18:00-20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Δωρεές

Σημαντική δωρεά αγγλικών παιδικών βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Ο Χανιώτης οδοντίατρος κ. Μανώλης Ροδιτάκης, που ζει και εργάζεται στην Αγγλία δώρισε για άλλη μια χρονιά, αξιόλογα παιδικά αγγλικά βιβλία, παραμύθια, μυθιστορήματα , Χριστουγεννιάτικες ιστοριούλες, για τον εμπλουτισμό της ξενόγλωσσης συλλογής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μας.

 

Προγράμματα για παιδιά

  • Προγράμματα φιλαναγνωσίας για μαθητές.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων έδωσε τη δυνατότητα και το 2023 σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης με σκοπό να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, η εφευρετικότητα, η δημιουργική φαντασία, το χιούμορ, η χαρά της μάθησης! Τα προγράμματα συνεχίζονται και για το 2024.

  • «Εργαστήρια αφιερωμένα στην Άλκη Ζέη»

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Ταραξίες και ψίθυροι στη Βιβλιοθήκη» και «Αχ, τι δύσκολο να είσαι ήρωας!» σε συνεργασία με την  Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας  θα συνεχιστούν και με το νέο έτος.

  • Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2023

Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πραγματοποιήσαμε την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2023 για παιδιά με κεντρικό σύνθημα «100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκη και της Ζωρζ».

Αποτέλεσμα;

Πραγματοποιήθηκαν 36 δράσεις,

συμμετείχαν 766 παιδιά,

δανείστηκαν 2.360 βιβλία και

βοήθησαν 15 εθελοντές.

  • Ξεναγήσεις μαθητών

Καθημερινές είναι και οι επισκέψεις μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στο χώρο των Βιβλιοθηκών για προγράμματα φιλαναγνωσίας και ξεναγήσεις.

  • 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, 15-21 Μαΐου 2023

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Συμμετρία και τη συγγραφέα Μαρίνα Πλούμπη, γιόρτασαν την 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ, διοργανώνοντας 2ήμερο εκδηλώσεων με αφήγηση, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές με βάση το παιδικό βιβλίο “Ο Λευτέρης πάει βόλτα, ζώνη κράνος φύγαμε!” με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή και ασφάλεια.

  • Yoga για παιδιά

Μεγάλη επιτυχία είχε το πρόγραμμα  που απευθυνόταν σε παιδιά 4-10 χρονών, στον χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου για να γνωρίσουν τη yoga , με αφορμή το βιβλίο “Αναζητώντας το λουλούδι” των Αθηνά Γκίνη, Annie Di Dona και Αλέκου Παπαδάτου.

Σε δύο συναντήσεις τη Δευτέρα, 27/11/2023 και τη Δευτέρα, 4/12/2023, συνδυάζοντας τη φιλοσοφία της Ανατολής με τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις της Δύσης, μέσα σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα αποδοχής, στηρίζουμε το παιδί ώστε, παίζοντας και διασκεδάζοντας:

  • να αποκτήσει δυνατό και ευλύγιστο σώμα
  • να αποκτήσει σωματική και συναισθηματική επίγνωση
  • να αγαπά να σέβεται και να φροντίζει το σώμα και τον εαυτό του
  • να βελτιώνει την ικανότητα παρατήρησης, αυτοπαρατήρησης αλλά και την αυτοπεποίθησή του
  • να συνεργάζεται αντί ν’ ανταγωνίζεται
  • να συνηθίσει τη βαθιά και αργή αναπνοή και να μάθει τρόπους να ηρεμεί και να αποβάλλει το άγχος
  • να μάθει για τη φύση τα ζώα και το περιβάλλον
  • να προσεγγίσει σημαντικές αξίες της ζωής όπως ο σεβασμός, η αλήθεια, η μη βία, η αυτοπειθαρχία και η αποδοχή.

 

  • Χριστουγεννιάτικες Δράσεις 2023

Στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων η Δημοτική Βιβλιοθήκη  πραγματοποίησε πολλές εκδηλώσεις, καλώντας τους μικρούς φίλους μας να συμμετέχουν, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Τα παιδιά για άλλη μία φορά με χριστουγεννιάτικη διάθεση και καλλιτεχνική ματιά δημιούργησαν τα δικά τους έργα τέχνης!

Επίσης, στο κατάμεστο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης με θέμα: «Έρχονται Χριστούγεννα», η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Χανίων, την Παιδική Εφηβική Χορωδία Δήμου Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, τους «Παραμυθάδες της πόλης – των Χανίων», και τον Ορίζοντα, Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης γιόρτασαν μικροί και μεγάλοι το χαρμόσυνο μήνυμα των εορτών!

 

Συμμετοχή στην έκδοση του περιοδικού «Εν Χανίοις»

 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετέχει στην ετήσια έκδοση του περιοδικού «Εν Χανίοις» του Δήμου μας, από την έναρξη κυκλοφορίας του. Η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού.

 

Ανταλλακτικές Βιβλιοθήκες

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στηρίζει τις:

  • Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, η οποία έχει μετατραπεί πλέον σε ένα στέκι φιλαναγνωσίας για ασθενείς, συνοδούς καθώς και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  •  Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο αίθριο του Δημαρχείου Χανίων, διαθέσιμη για όλους τους Δημότες.

Για τον εμπλουτισμό τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επιλέγονται δεκάδες βιβλία από τους βιβλιοθηκονόμους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και τοποθετούνται στα ράφια τους.

 

Επιμόρφωση προσωπικού

 Το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων συμμετείχε:

  • Ημερίδα των Λεσχών Ανάγνωσης

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης,  με μεγάλη επιτυχία,  το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, η Ημερίδα των Λεσχών Ανάγνωσης που διοργάνωσε το Εργαστήριο για την Ανάγνωση και τη Γραφή στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τις δύο Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, εκπροσώπησαν οι υπεύθυνες – συντονίστριες τους, η  Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Παρασκευή Χουδαλάκη και βιβλιοθηκονόμος Αρετή Καρβέλη.

 

  • 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, στην Αθήνα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετείχε ενεργά στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, με τίτλο «Διασυνδεδεμένες Βιβλιοθήκες – Linked Libraries», που διοργάνωσε η Ένωση σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελληνικού – Αργυρούπολης, από τις 22 έως 24 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων στο Συνέδριο  η  Προϊσταμένη Βιβή Χουδαλάκη, πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα: «Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Πορεία προς το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων».  

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης, οι βιβλιοθηκονόμοι Μαρία Μαραβελάκη, Χρυσούλα Αντωνακάκη και Αρχοντούλα Χουδαλάκη.

 

  • Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «ανάγνωση στις παιδικές ηλικίες – βιβλία γνώσεων», με εισηγήτρια την Ειρήνη Βοκοτοπούλου, κοινωνιολόγο, υπεύθυνη σχεδιασμού των Καλοκαιρινών Εκστρατειών Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας για παιδιά & υπεύθυνη της ιστοσελίδας Bookbook.gr που παρακολούθησαν οι υπάλληλοι των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών,  Ευαγγελία Μαστορακάκη, Σωτηρία Τατσοπούλου  και  Αρχοντούλα Χουδαλάκη σε 5 συναντήσεις, Τρίτη 7, 14, 21 και 28 Μαρτίου και τελευταία συνάντηση στις 11 Απριλίου 2023 και ώρα 17.30-19.30.

 

  • Επιμορφωτική συνάντηση μέσω της πλατφόρμας WEBEX  με την Ομάδα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος.

Με αφορμή το Λογοτεχνικό έτος Άλκη Ζέη, τη Δευτέρα 30/10/2023 και ώρες 11.00π.μ-13.00μμ  πραγματοποιήθηκε  επιμορφωτική συνάντηση μέσω της πλατφόρμας WEBEX με τη συνεργάτιδα της ΕΒΕ, Ελένη Βελτανιώτη,  με σκοπό τη γνωριμία και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, α)Ταραξίες και ψίθυροι στη Βιβλιοθήκη και β) Αχ, τι δύσκολο να είσαι ήρωας! στις Παιδικές Βιβλιοθήκες μας.

Τα προγράμματα  παρακολούθησαν οι υπάλληλοι των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δήμου μας,  Ευαγγελία Μαστορακάκη, Σωτηρία Τατσοπούλου  και  Αρχοντούλα Χουδαλάκη.

 

 Προβολή Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων  στα ΜΜΕ

 Η προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων Βιβή Χουδαλάκη, καλεσμένη

πολλές φορές στο κανάλι ΚΡΗΤΗ TV  μίλησε με τον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο για τις Υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων & για τον απολογισμό των Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Επίσης δελτία τύπου δημοσιεύουμε στον Τοπικό Τύπο και σε όλα τα ΜΜΕ.

 

Το μέλλον

 Στόχοι που έχουν δρομολογηθεί:

  • Κτίριο Τζανακάκη , έγινε η μελέτη…επείγει η ανάθεση έργου
  • Κτίριο Ηρ. Πολυτεχνείου εκπονείτε η μελέτη
  • Έκδοση Σπάνιου Κώδικα

Στόχοι που ευελπιστούμε να υλοποιηθούν:

  • Αγορά αυτοκινήτου «Κινητή Βιβλιοθήκη»
  • Μεγαλύτερο όλων: Πρόσληψη προσωπικού

 

Η Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων

Παρασκευή Χουδαλάκη